keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Julia Cameron: Tyhjän paperin nautinto. Tie luovaan kirjoittamiseen.

Ensimmäinen kirjablogini oli syksynlehtia.fi, jota ei enää ole, koska en jaksanut maksaa sen .fi-tunnuksen käytöstä. Tässä vähän siivoillessani löysin kuitenkin joitain muistoksi tulostamiani postauksia siitä blogista, joten laitanpa niitäkin tänne aina välillä. Tässä ensimmäisenä tämä Julia Cameronin kirja.

Cameron on kirjailija, joka opettaa myös muita luovan kirjoittamisen saloihin. Hänen kirjansa tästä aiheesta - joita tietääkseni on ainakin kolme - ovat kaikki valtavan vapauttavia kenelle tahansa luovasta kirjoittamisesta kiinnostuneelle. Sille, joka jo kirjoittaa, ja sille, joka haluaisi alkaa kirjoittaa, mutta ei jostain syystä ole vielä uskaltautunut kokeilemaan. Kirjat sopivat myös yhtä hyvin ammattikirjoittajille kuin harrastajille.

Kirjassaan Cameron maalaa lukijan silmien eteen tyhjän paperin nautintoa sen niin monelle tutun tyhjän paperin kammon eli writer's blockin sijaan. Hän kertoo lukuisia keinoja, miten kirjoittaja voi vapauttaa itsensä tuosta kammosta, joka pahimmillaan lukitsee luovuutemme kokonaan. Kirja on hyvin käytännönläheinen ja sisältää paljon harjoituksia.

Yksi Cameronin perusajatuksia on se tosiasia, että moni ei pysty kirjoittamaan, koska haluaisi heti olla täydellinen ja "oikea kirjailija". Aloittelevalla, harrastelevalla tai "huonolla" kirjoittajalla ei muka olisi oikeutta kirjoittaa - ja tätähän monet luovuutemme lukinneet ihmiset ovatkin jo nuoresta pitäen meille toitottaneet ja näin estäneet monia meistä kirjoittamasta. Cameron kuitenkin julistaa, että kaikilla, aivan kaikilla, on oikeus kirjoittaa!

Hän sanoo: "Jos meidän ei tarvitsisi huolehtia tekstien julkaistuksi tulemisesta ja arvosteluista, kuinka moni meistä mahtaisi kirjoittaa romaanin vain silkasta tekemisen riemusta? Miksi meidän pitäisi ajatella romaanin kirjoittamista jonain sellaisena, mitä emme voi yrittää - voihan harrastelijapuuseppäkin rakentaa yksinkertaisen kirjahyllyn tai pöydän. Mitä jos meidän ei tarvitsisi olla hyviä kirjoittajia? Mitä jos kirjoittaisimme vain huvin vuoksi? ... Mitä jos antaisimme itsellemme luvan olla amatöörejä (latinan verbistä amare, rakastaa)? Jos meidän ei tarvitsisi todistaa kirjallisia kykyjämme saadaksemme kunnioitusta, hyvin monet saattaisivat nauttia kirjoittamisesta."

Kirjan jokainen luku käsittelee yhtä kirjoittamiseen liittyvää aihepiiriä ja antaa hyviä vinkkejä. Yksi niistä on itsensä huijaaminen: jos tuntuu vaikealta alkaa kirjoittaa, voi sanoa itselleen, että kirjoitan vain yhden kappaleen tai vain kymmenen minuuttia. Vahingossa voi sitten käydäkin niin, että näin tehdessään innostuu ja tulee kirjoitettua enemmänkin.

Aloittelijan kannattaa myös pitää mielessä, ettei vaadi itseltään heti valmista tekstiä. On annettava itsensä vain kirjoittaa mitä mieleen tulee - ehtiihän sitä myöhemmin korjata. Sisäinen kriitikko pitää vaientaa ja antaa itselleen lupa kirjoittaa huonoa tekstiä - se vapauttaa. Jos heti pitäisi olla täydellinen, kuinka moni pystyisi kirjoittamaan mitään?

Ei myöskään kannata kovin nopeasti näyttää tekstejään muille eikä varsinkaan kovin kriittisille henkilöille, etteivät he lannista kirjoittajaa heti alkajaisiksi. Eräskin kirjassa mainittu henkilö jätti kirjoittamisen kokonaan 15 vuodeksi saatuaan liian negatiivista palautetta. Ja kuitenkin hänkin osasi kirjoittaa.

Moni voi myös ajatella, ettei voi kirjoittaa, koska ei ole ideoita. Cameronin mukaan ideat syntyvät kuitenkin kirjoitettaessa. On uskaltauduttava aloittamaan, niin saa nähdä, mihin teksti lähtee kirjoittajaa viemään.

Kirjoittajan kannattaa myös miettiä, mitkä aiheet ovat hänen sydäntään lähellä ja saavat hänet innostumaan. Sellaisista aiheista pystyy kirjoittamaan parempaa tekstiä kuin jos miettisi, mitä lukija haluaa. Ulkoapäin ohjautuvasta kirjoittamisesta tulee helposti huonoa.

Nämä vinkit ja paljon muuta on tässä todella inspiroivassa kirjassa, josta varmasti kuka tahansa kirjoittamisesta kiinnostunut saa ammennettua itselleen jotain uutta - ellei sitten ole jo lukenut Cameronia hyvin paljon. Hänen aikaisemmat teoksensa tästä aiheesta ovat Tie luovuuteen ja Kultasuoni, hyviä kirjoja nekin.

Jos Cameronilta lukee useampia kirjoja, se kyllä joskus rassaa, että hänellä on jonkin verran toistoa kirjoissaan. "Aamusivut" ja "taiteilijatreffit" ainakin taitavat toistua kaikissa kirjoissa. Mutta onhan kertaus opintojen äiti...

Parasta, mitä tämän kirjan luettuaan voi tehdä, on tietysti alkaa kirjoittaa!

Like 2004, 295 sivua
Alkuteos The Right To Write - An Invitation and Initiation into the Writing Life
Suomentanut Juha Ahokas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti