tiistai 11. huhtikuuta 2017

Carita Harju: SAUNA - aito suomalainen elämys

Sauna on vanha suomalainen perinne, alkaen jo 10 000 vuoden takaisista maakuoppasaunoista. Aiheesta onkin julkaistu pelkästään Suomessa puolisensataa teosta. En ole niihin muihin tutustunut, joten en osaa verrata. Tämän uutuuskirjan erottanee muista ainakin se, että se on kirjoitettu 2010-luvun näkökulmasta.

Kirja on hyvin värikäs, täynnä upeita värikuvia sauna-aiheeseen liittyen. Kuvat on ottanut Hanna Söderström ja hänen lisäkseen joukko erikseen lueteltuja kuvaajia. Jo pelkästään kuvat saavat innostumaan aiheesta ja tekee mieli päästä heti saunaan - tai, mikä parasta, mökille saunomaan.

Kirja on jaettu neljään osaan neljän vuodenajan mukaan. Osittain näissä osioissa vuodenajat näkyvätkin (esimerkiksi juhannus- ja joulusaunaa käsiteltäessä), mutta monet alaotsikot eivät liity kyseisiin vuodenaikoihin mitenkään.

Alkuosassa on perustietoa, joka on kaikille suomalaisille tuttua. Myöhemmin tulee erikoisempaakin tietoutta ja sellaista, mitä ei ole ennen kuullutkaan. Kirjassa toistuvat myös siellä täällä tekstin ja kuvien lomassa pienet faktalaatikot, joissa on mielenkiintoista tietoa. En esimerkiksi tiennyt, että ensimmäistä löyly-sanaa laeyly käytti Mikael Acrigola 1500-luvulla Uudessa testamentissa. Auki jäi tosin edelleen se, missä yhteydessä hän sitä siellä käytti; Raamatussa kun ei sentään saunota.

Sauna-aihetta käsitellään monipuolisesti. On mitä erilaisimpia saunoja: savusauna, jääsauna, jurttasauna, telttasauna, turvesauna, rauhanturvaajien sauna, suomalainen diplomaattisauna Washingtonissa ja niin edelleen. Kirja antaa ohjeet morsiussaunaa varten, kertoo suomalaisesta saunajoogasta ja -pilateksesta, antaa erilaisia tee se itse -ohjeita saunahoitoja varten ja onpa joukossa myös muutama saunaherkkujen ohje. Myös polttopuihin liittyen on ohjeita. Kerrotaan mökkisaunasta ja kaupunkien yleisistä saunoista. Saunomisen terveysvaikutuksia käsitellään. Eli mitäpä saunaan liittyvää ei tässä kirjassa olisi?

Vain jos asioista haluaisi tarkempaa tietoa, sitä pitää hakea muualta. Esimerkiksi saunajoogasta ja -pilateksesta ei kerrota enempää, joten tällainen lukija kuin minä ei niitä osaisi harrastaa, kun ei ole kokemusta muunkaanlaisesta joogasta ja pilateksesta.

Kirjassa asiat käsitellään melko pintapuolisesti. Mutta se on silti upea teos aiheesta ja sopii erityisesti lahjakirjaksi. Ja kaikkein parhaiten jonkun sellaisen käteen, jolle suomalainen saunominen ei ole tuttua. Niinpä kirjaa onkin saatavissa suomen lisäksi englanniksi, kiinaksi ja saksaksi, mikä on hyvä asia, koska juuri ulkomaalaisille tällaista kirjaa haluaisi esitellä.

Suomalaisellekin tämä on hieno lahjakirja ja sopii vaikkapa kesällä mökillä luettavaksi. Näin kevättalvella hiukan lumisateisena päivänä kirjaa lukiessa tuli kovin ikävä kesän mökkikelejä. Kirjassa kun on varmasti kaikkein eniten juuri kesäisiä tunnelmakuvia. Mutta onneksi kotonakin on sauna, jonne pääsee mihin vuodenaikaan tahansa.

Itselleni jäi oikeastaan yksi kysymys. Kirjassa siis kerrotaan, että Suomessa on saunottu jo 10 000 vuotta, mutta kuulemma saunominen ei ole suomalaisten keksintö. Olisin halunnut tietää, että  missä saunominen siis on aivan ensimmäisenä keksitty. Toki suomalainen sauna eroaa muista, ja nykyään juuri Suomi tunnetaan saunamaana. Kirjan mukaan meillä onkin niin paljon saunoja, että kaikki suomalaiset mahtuisivat halutessaan yhtä aikaa saunomaan! Hauska ajatus!

Kiitokset Kirjakaarelle hienosta arvostelukappaleesta.

Kirjakaari Oy 2017, 132 sivua

4 kommenttia:

 1. Hieno lahjakirjavinkki! Toisinaan - tai nykyisin enimmäkseen aina - elämä on vain yhtä eteen päin sinnittelyä eikä töiden jälkeen jaksa suunnitella paljoa muuta kuin että saunaan rentoutumaan. Joka toinen ilta saunotaan, joskus useamminkin, ja hupaisaa huomata, miten jo aamulla puen sen ajatuksen sanoiksi: No niin, tänään on saunailta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan hyvä lahjakirja. Mutta voi ostaa itsellekin "lahjaksi" :) Saunominen on kyllä yksi suurimmista nautinnoista.

   Poista
 2. Kiitos kirja-arviostasi. Saunakirja on tosiaan tarkoitettu lahjakirjaksi, lähinnä ulkomaalaisille jotka eivät juurikaan saunasta paljoa tiedä mutta sopii hyvin myös meille suomalaisille- tosiaan vaikka kesälahjaksi. Kuvien ja lyhyiden tekstiosuuksien kautta halusin tuoda saunan merkityksen suomalaisille elämäntapana- ei niinkään kuumana löylyhuoneena- kaikkine terveysvaikutuksineen. Toivottavasti kirja antoi ideoita, iloa ja ennenkaikkea innostumista saunomiseen. Saunan historia -kysymykseesi parhaiten löytyy vastaus wikipediasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sauna . Ihaniä löylyjä ja hyvää kesänodotusta. Terveisin, Carita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Tämä kirja sopii tosiaan hyvin lahjaksi ja on muutenkin hyvin saunomaan innostava. Tietoa ja ideoita oli monipuolisesti. Lyhyitä tekstejä jaksaa hyvin lukea ja värikäs kuvitus on iso plussa. Kiitos wikipedian linkistäkin ja hyvää kesänodotusta myös sinulle! :)

   Poista