maanantai 12. joulukuuta 2016

John Grisham: Joulua pakoon

Heti alkuun on myönnettävä, että tämä kirja jäi minulta kesken melko alkuvaiheessa. Yllä oleva kuva on paljon houkuttelevampi kuin kirjan sisältö, ainakin minun mielestäni. Mutta jos joku on joskus lukenut tämän kirjan loppuun asti, olisi kiva kuulla mielipiteitä.

Tarina sijoittuu amerikkalaisen jouluhössötyksen keskelle. Luther ja Nora Krankin tytär lähtee juuri ennen joulua vapaaehtoistyöhön Peruun. Samaan aikaan Lutheria alkaa tympiä koko joulun vietto, hän tekee laskelmat siitä kuinka kalliiksi se tuli viime vuonnakin ja ehdottaa vaimolleen, että he jättäisivät joulun kokonaan väliin tänä vuonna. Sen sijaan he päättävät käyttää jouluun tavallisesti kuluvat rahat Karibian-risteilyyn.

Sitten heidän päätöstään tietysti aletaan koetella. Kirjakaupasta tyrkytetään joulukortteja ja partiolaiset tulevat myymään joulukuusta. Ja ettekö te muka osallistu koko naapuruston perinteeseen, jossa joka talon katolle rakennetaan jouluksi lumiukko, ihmettelevät naapurit. Pakkohan se nyt on tehdä. Ja pakko on pitää jouluaattona kutsut jne. jne...

Juuri tuo kaiken kansan kummastelu ja pöyristys siitä, etteivät Krankit vietä joulua, on minusta kauhean keinotekoista ja teennäisen tuntuista tässä kirjassa. Ihmiset tuntuvat tekevän hirveän suuren numeron asiasta. En tiedä, onko Jenkkilässä oikeasti tuollaista. Minusta ei ole mitenkään outoa, jos täältä Suomesta joku tuttu lähtee jouluksi ulkomaille. Nykyäänhän yksi ja toinen viettää joskus joulun maailmalla. En minä ainakaan tee tuollaista numeroa siitä, jos joku ei vietä joulua. No, tietysti sellaisiakin ihmisiä aina löytyy.

Muutenkin kirja tuntui tylsältä ja paikallaan junnaavalta eikä se ollut kirjallisilta ansioiltaan mitenkään erikoinen. Tämän toki sanon luettuani kirjasta vain 45 sivua... Sitten ei kerta kaikkiaan enää kärsivällisyys riittänyt sen odottamiseen, että tuleeko tästä muka vielä se hilpeä joulutarina, joksi kirjaa takakannessa mainostetaan. Kirjan pitäisi temmata lukija mukaansa aika nopeasti, en minä ainakaan muuten jaksa kovin pitkään yrittää.

Takakannen perusteellahan kirjan idea kuulosti hauskalta. Joulua pakoon -tarinassa John Grisham ilakoi siekailematta jouluun liittyvän kaaoksen ja mielettömyyden kustannuksella, siellä kerrotaan. Odotin siis jonkinlaista kirjallista ilotulitusta, mutta ainakin alku oli pelkkää tylsistymistä. Kuitenkin, jos joku muu haluaa näin joulun alla antaa tälle joulutarinalle mahdollisuuden, niin tällainenkin kirja on siis olemassa.

Amerikassa kirja oli bestseller-listalla useita kuukausia.

Kertokaa tosiaan, mitä piditte, jos olette lukeneet tämän kirjan kokonaan.

WSOY 2002, 180 sivua.

4 kommenttia:

 1. Heitän sua tämmöisellä haasteella:
  https://kirjaviekoon.blogspot.fi/2016/12/paljasteleva-palkintoluukku-15.html

  VastaaPoista
 2. Tämä sopii myös varmasti hyvin luettavaksi BFF-lukuhaasteeseen, jossa on tarkoituksena lukea kirjoja, joiden yhtenä kantavana tekijänä on ystävyys! :) Tervetuloa chekkaamaan!
  https://arcakiraniia.blogspot.fi/2016/11/bff-lukuhaaste-201116-1422017.html

  KiraNiia @ Arca Fabulorum - Tarina-arkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, Kira Niia, ja tervetuloa blogini lukijaksi.

   Poista