lauantai 18. kesäkuuta 2016

Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus

En ole vuosiin lukenut mitään näin kaunista, kommentoi kirjailija Kjell Westö tämän kirjan takakannessa, ja samaa voisin itse sanoa. KAUNIS on todella osuva sana kuvaamaan tätä ruotsalaisen Sara Stridsbergin mestariteosta.

Romaanin aihehan on rankka - psyykkinen sairaus ja mielisairaala - joten kuka tahansa ei ehkä pystyisi kuvaamaan sitä kaikkea näin runollisen kauniisti. Kirjan sanotaan olevan osin omaelämäkerrallinen, joten Stridsberg tuntee aiheen, josta kirjoittaa.

Jackie on teinityttö, jonka isä Jim on hurmaava mutta itsetuhoinen, kuolemaa kaipaava alkoholisti. Kun Jim otetaan sisään Beckombergan mielisairaalaan, tulee sairaalasta Jackielle toinen koti, jossa hän viettää paljon aikaa ja tutustuu henkilökuntaan ja potilaisiin, esimerkiksi ihanaan ja surulliseen Sabinaan, jonka sininen helminauha on päässyt kirjan kanteenkin. Jackien nuoruus on siis varsin epätavallinen, kun hän kasvaa kohti aikuisuutta psykiatristen potilaitten seurassa.

Isäänsä Jackie rakastaa, mutta Jim ei pysty antamaan hänelle rakkautta, mikä on surullista. Jim on liiaksi oman elämänsä tragedian sitoma pystyäkseen rakastamaan. Hänen omat naissuhteensakin ovat tulleet ja menneet tiuhaan tahtiin, koska hän juo ja pettää eikä osaa rakastaa.

Myös Jackie kohtaa sairaalassa ensirakkautensa, houkuttelevan joskin vaarallisen Paulin, joka myös on potilaana siellä.

Kirjassa kerrotaan myös Jackien aikuisuudesta ja Jimistä vanhana miehenä, joka ehtii lopulta viettää monet vuodet sairaalan ulkopuolella, mutta suunnittelee vieläkin kuolemaansa.

Erittäin kaunista ja herkkää ihmisten, heidän välisten suhteittensa ja luonnon kuvausta. Itse annan plussaa myös lyhyistä luvuista, joiden ansiosta kirja on helppolukuinen - itselleni kun tuntuu joskus raskaalta kahlaamiselta lukea kymmenien sivujen pituisia lukuja. On taito osata sanoa asioita lyhyesti.

Tammi 2016, 366 sivua.

2 kommenttia:

  1. Tämä voisi olla kiinnostava, tykkään erityisesti kauniisti kirjoitetuista kirjoista, niitä vaan tuntuu olevan aika vähän. Kiitos vinkistä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä samoin tykkään kauniisti kirjoitetuista, en oikein jaksa kovin inhorealistisia juttuja. Suosittelen kyllä tätä.

      Poista