sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

ERROR - Mielen häiriöitä

Elina Järvi - Tiina Hotti
Silloin tällöin luen lyhyen ajan sisällä useamman kirjan samasta aiheesta. Nyt vastaan on tullut mielenterveysaiheisia kirjoja, mutta luen kyllä muutakin. Tässä kuitenkin taas mielenterveydestä.

Kirjassa 15 suomalaista noin 20-60-vuotiasta miestä ja naista kertoo avoimesti ja rohkeasti oman elämänsä tarinan. Heillä on erilaisia mielenterveysongelmia - on kaksisuuntaista mielialahäiriötä, skitsofreniaa, eriasteista masennusta ja ahdistuneisuutta, dissosiaatiohäiriötä, syömishäiriötä, epävakaata persoonallisuushäiriötä jne. Heidän tarinansa ovat rankkoja, mutta kaikesta välittyy kuitenkin myös selviytyminen ja jopa elämän kauneus. Minusta nämä ihmiset olivat vaikeistakin oireistaan huolimatta kauniita persoonia, jotka ovat paljon muutakin kuin sairautensa. Nostan hattua heidän rohkeudelleen avautua elämästään.

Kirja ansaitsisikin paljon lukijoita. Mielenterveysongelmista kärsiville tässä kirjassa on tarjolla vertaistukea ja he voivat peilata omia kokemuksiaan toisten kokemuksiin. Terveemmät ihmiset - eli ne, joita ei ole tarpeeksi tutkittu - taas voivat ottaa opikseen näistä elämäntarinoista, nähdä pienen palan siitä, mitä psyykkisesti sairaan ihmisen elämä on. Ja myös sen, että he ovat myös ihmisiä, joista sairaus ei kerro kaikkea. Niin kuin astma tai syöpäkään ei ole koko totuus ihmisestä, jolla kyseinen sairaus on.

Takakannessa kerrotaankin, että puolet suomalaisista sairastuu psyykkisesti jossain elämänsä vaiheessa. Onkohan asia todella tutkitusti näin, mene ja tiedä, mutta vähintään jokainen tuntee jonkun, joka sairastaa psyykkisesti. Eikä se kaikista näy päälle päin. Kirjan henkilöistä olikin muuten otettu upeita valokuvia, joista ei todella arvaisi, että kuvien henkilöillä on joku sairaus. Valokuvaajina ovat toimineet Olga Poppius ja Pasi Murto.

Osa tarinansa kertovista on julkisuuden henkilöitä - on Children of Bodomin Alexi Laiho, Mokoman Marko Annala, Herra Ylppö ja Milana Misic. Jokainen kirjan henkilö esitellään kauniina ja arvokkaana ihmisenä.

Kirjan lopussa on myös psykiatrista hoitoa Suomessa arvioiva luku Lobotomiasta lääkehypeen ja sen jälkeen vielä tietoa siitä, mitä eri diagnoosit pitävät sisällään.

Suosittelen.

Like 2016, 256 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti