lauantai 21. toukokuuta 2016

Nura Farah: Aavikon tyttäret

Aavikon tyttäret kertoo Somalian aavikolla elävistä paimentolaisista ja erityisesti tyttöjen ja naisten elämästä ja asemasta heidän islamilaisessa kulttuurissaan.

Kirjan päähenkilö on Khadija, jonka lapsuudesta tarina alkaa. Se kertoo hänen rakkaudestaan veljeensä, toiveistaan ja unelmistaan, ankarasta äidistä, heimojen välisistä taisteluista. Lopulta Khadija päätyy naimisiin vasten tahtoaan, vieläpä toiseksi vaimoksi, jota ensimmäinen vaimo tietysti vihaa. Kirja kertoo näiden kolmen perhe-elämästä - syntyy lapsia, on riitoja, iloja ja suruja. Ihmissuhteet elävät ja muuttavat muotoaan.

Ihmisten ja ihmissuhteiden kuvaus kirjassa on lämmintä ja ymmärtävää. Mutta vielä enemmän itse nautin kirjan vähäeleisestä, mutta kauniista aavikon luonnon ja paimentolaisten värikkään kulttuurin kuvauksesta. Siinä mielessä kirja tarjoaa lukijalleen yllin kyllin eksotiikkaa. Jos joku on kiinnostunut vieraista kulttuureista ja nojatuolimatkoista, tämä kirja on siihen tarkoitukseen todellinen helmi.

Nura Farahin kerronta on kaunista. Kirja alkaa kauniisti ja se myös loppuu kauniisti. Siitäkin huolimatta, että paljon ikäviäkin asioita tapahtuu, lukeminen on nautintoa. Tämä on täydellinen pieni kirja, kuin maalaus. Afrikan ja ihmissuhdekuvausten ystävät eivät pety tätä kirjaa lukiessaan.

Otava 2014. Lukemassani Seven-pokkarissa 236 sivua.

1 kommentti:

  1. Vois lukea.
    Osallistu Riviera Maisonin pyyhkeiden arvontaan mun blogissa,

    VastaaPoista