torstai 19. toukokuuta 2016

Gwen Cooper: Homer-kissan uskomaton elämä

Pelottoman kissan tarina eli mitä opin rakkaudesta ja elämästä sokean ihmekissan seurassa
Nuorelle amerikkalaiselle eläinlääkärille tuotiin kadulta löydetty kissa, jonka silmät olivat niin tulehtuneet, että ne jouduttiin leikkaamaan kokonaan pois. Löytäjät vaativat sen lopettamista, mutta eläinlääkäri yritti epätoivoisesti etsiä sille omistajaa. Kukaan ei vain tuntunut haluavan silmätöntä kissanpentua. Kunnes lopulta Gwen Cooper lupasi ottaa kissan - ja sekä hän että kissa muuttivat toistensa elämän pysyvästi.

Tämä on valloittava tositarina Homer-kissan elämästä. Nimensä se sai sokean runoilijan Homeroksen mukaan. Aluksi Gwen pelkäsi, miten sokea kissaparka pärjäisi elämässä, ja kaikki hänen tuttunsakin säälittelivät kissaa, mutta se osoittautui vauhdikkaammaksi ja pelottomammaksi kuin monet näkevät kissat. Se hurmasi kaikki, jotka sen tapasivat, ja samalla tavalla se hurmaa myös tämän kirjan lukijat.

Oli nimittäin todella hauskaa lukea sen toinen toistaan uskomattomimmista leikeistä, tempuista ja aikaansaannoksista. Tuntui melkein kuin olisi ollut itse mukana, mutta toisaalta voi vain harmitella, ettei voinut olla itse mukana näkemässä sitä kaikkea ja tutustumassa tähän ihmekissaan.

Kirjoittajalla on kaksi muutakin kissaa, ja yhtenä hauskuutena hän kertoo, miten Homer yritti aina vaania  niitä muka salaa ja hyökätä sitten yllättäen niitten kimppuun. Sokeana se ei vain voinut tietää, että se vaani niitä edestä päin ja ne näkivät sen. Se oli kummissaan ja tuntui ihmettelevän, miten voi olla mahdollista, ettei se pysty yllättämään toisia kissoja. Tämä vain yhtenä esimerkkinä monista minua hymyilyttäneistä tilanteista.

Homer-kissalla oli totisesti luonnetta - se säikäytti jopa murtovarkaan tiehensä. Se myös opetti Gwenille monia tärkeitä asioita elämästä ja rakkaudesta.

Kissojensa lisäksi kirjoittaja kertoo myös omasta elämästään,  jonka iloihin ja suruihin on helppo samaistua. Jännitystäkään ei puutu - varsinkin kun Gwen kissoineen muuttaa New Yorkiin lähelle World Trade Centeriä juuri sinä vuonna, jona kohtalokkaat terrori-iskut tehdään. Miten Gwen ja kissat siitä selvisivät, se selviää, kun lukee tämän kirjan. Kuten monta muutakin asiaa.

Aivan ihana hyvän mielen kirja. Ihailin myös suomentajan loistavaa kielenkäyttöä. Lisäksi kirja opettaa lukijalleen niitä tärkeitä asioita elämästä ja rakkaudesta, joita Gwenkin Homer-kissansa kautta oppi. Suosittelen lämpimästi.

WSOY 2011, 370 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti